Zo ben ik nou eenmaal… !

Zeg jij ook weleens: Zo ben ik nou eenmaal?

Ben je ‘behept’ met wat eigenschappen of gedragspatronen waar je niet echt blij mee bent?

Ik weet nog dat ik jaren lang zo kon balen van mijn eigen reactie op bepaalde dingen. Situaties waarin ik me begaf en me geen raad wist met mijn eigen reageren. Of geen raad wist met mijn emoties voordat ik uberhaupt kon reageren.

Gek werd ik ervan!!!

Ik dacht ook echt ‘zo ben ik’ en ik ben daar niet blij mee (nou eenmaal zei ik er nooit achteraan, daar had ik wel een oordeel op… dat voelde voor mij als iets definitiefs). Als je namelijk denkt: zo ben ik nou eenmaal en je accepteert dat, lijkt het alsof je er helemaal niks aan kan veranderen.

Zoals gezegd… voor mij voelde het ook zo. Maar… ik wist ergens dat ik gewoon nog niet duidelijk had wat ik er precies mee kon, maar zo ben ik nou eenmaal vond ik te makkelijk, dat klopte voor mijn gevoel niet. Het moest anders kunnen.

Inmiddels ben ik wat jaren zelfontwikkeling verder. En ook heel wat kennis verder. Nu weet ik dat we beter kunnen zeggen: Zo ben ik nou eenmaal geworden. We zijn geboren met een enorme kracht en energie. Alles stroomt in ons. Onze emoties stromen, de energie stroomt, we worden gedreven op bepaalde oerdriften.

We leren door vallen en opstaan en denken daar in de beginjaren nog niet bij na. Een kind wat leert lopen gaat daar gewoon voor. Als die tig keer op de grond gevallen is denkt ie niet: nou ik geef het maar op dit lukt me vast nooit… Nee, die geeft niet op. Die vaart op zijn wil en zijn kracht en gaat op gevoel dat doen wat hij voelt wat nodig is.

Daar waar het bewuste denken begon en daar waar het geloven in onze omgeving groter werd zijn we afgewandeld van onze interne kracht, het stromende in ons, de energie en het in contact zijn met onze emoties.

Daar is dus een aangepaste versie van onszelf de overhand gaan nemen. Die aangepaste versie wordt door ervaringen steeds beter in het aanpassen en dat heeft een fantastische functie: het beschermd ons en houdt ons op het juiste pad. Zo zijn we sociaal veilig, worden we niet gauw afgewezen. Gedragen we ons zoals het ‘hoort’. Zo is onze omgeving (ouders) blij met ons. Zo krijgen we een aai over de bol. Als we lastig zijn krijgen we die niet, dan komen daar andere reacties en als we die te pijnlijk vinden, onderdrukken we liever bepaalde eigenschappen.

Maar na een tijd kan dat gaan wringen. Dan voel je dat in je lijf. Je energie stroomt niet meer (dingen kosten energie), je kan niet goed van binnen voelen wat je werkelijk voelt (dat voelen proberen we met ons hoofd te begrijpen). En dan kan het zomaar zijn dat je leven wat ‘lastiger’ wordt. Je wordt onrustiger. En waarschijnlijk voel je ook: dit moet anders kunnen… Maar hoe???

Als je dan denkt:

Zo ben ik nou eenmaal geworden. Dan geeft dat direct een beter gevoel. Je weet dan namelijk dat het kan veranderen. Je kan je patronen bekijken. Je kan weer leren voelen hoe het werkelijk met je gaat. Je kan er achter komen waarom een bepaalde reactie van jou steeds terug keert omdat daar een behoefte onder ligt. En zo nog meer mogelijkheden.

Wat ik hier vooral mee wil geven is je idee veranderen van zo ben ik nu eenmaal. In zo ben ik nu eenmaal geworden..

Dan heb je een keus, zoek je een mogelijkheid om jezelf opnieuw te leren kennen. Als het ware de aangepaste patronen onderzoeken en die afpellen. Op naar je ware ik. Dat waar je mee geboren bent. Met een mooie kracht, in contact met je emoties en met een fijne dosis energie. En (her)ontdekken wat je als kind zo ontzettend fijn vond.

De reis kan wat ingewikkeld zijn, maar het resultaat is altijd mooi. Jouw systeem is je dankbaar en je omgeving heeft daar ook profijt van. Je voelt je tevredener, kan makkelijker ontspannen en dat zorgt ervoor dat je prettiger gezelschap voor jezelf en voor de ander!

It’s up to you!